tisdag 27 april 2010

Sagan om den trasiga mammanFörord

Jag har skrivit Sagan om den trasiga mamman för min dotter Tilda, 2 år, strax efter att hennes mamma, min fru, Anna gått bort i bröstcancer. Illustrationerna är gjorda av Tildas kusin Maja, 11 år.

Anna fick cancerdiagnosen när Tilda var ett halvt år. Efter drygt ett års tuffa behandlingar så trodde vi att Anna skulle kunna bli frisk. Men det hoppet förbyttes över en natt i tragedi när vi fick veta att cancern spritt sig till hjärnan. Kampen intensifierades och 4,5 månader senare var Anna död.

Den sista tiden vårdades Anna i hemmet och dog stillsamt en tidig marsmorgon. Jag var under merparten av Annas sjukdom föräldraledig eller sjukskriven och tog hand om familjen. För Tilda var mammas sjukdom ett naturligt tillstånd och hon är trots förutsättningarna ett tryggt barn. Tilda var tidig i sin språkliga utveckling och var i många avseenden mycket mogen för sin ålder.

Mot denna bakgrund ville jag förklara för Tilda vad som hänt hennes mamma på ett så ärligt och rättframt sätt som möjligt. Redan samma morgon som Tildas mamma dog så satte jag mig med Tilda bredvid Annas döda kropp och förklarade om döden. Tilda förstod huvuddragen förvånansvärt väl och sökte under de kommande veckorna bekräftelse på att ”mamma är död”, ”mammas kropp är trasig” och ”mamma kan inte komma tillbaka”.

Man säger att ett barns sorg är randig, vilket betyder att de sörjer i små portioner. Under de fem veckor som gick fram till begravningen var Tilda ofta väldigt ledsen. Hon kunde börja gråta förtvivlat för små saker, t.ex. för något hon inte fick lov att göra. Men efter några minuter i famnen gick det oftast över - lika plötsligt som hon blivit ledsen var hon glad igen. Under dessa korta stunder var hon ofta mottaglig för att prata om mamma och få bekräftelse på det som hänt.

Tilda uppvisade även större vågor av skiftande sinnesstämning. Under några dagar kunde hon vara reserverad och nedstämd, gråta oftare och intensivare, och vara mycket ”pappig”. Sedan var hon mer normal ett par dagar, och så kom en ny vågdal.

Efter ca 3 veckor började frågorna komma – ”Är mamma på landet”? Hon hypotestestade – ”...mamma är död just nu”. Jag försökte förklara men det var svårt få en vettig kommunikation. Vi behövde ett sorgverktyg som var anpassat för Tilda och hon älskar ju sagor – och så kom ”Sagan om den trasiga mamman” till.

En viktig målsättning med sagan var att förbereda Tilda inför sin mammas begravning. Jag kände instinktivt att det skulle vara viktigt även för henne. Med en vecka kvar blev jag osäker eftersom Tilda var så känslig och pappig. Det som gjorde att jag valde att låta henne vara med var att en av de fantastiska pedagoderna från hennes förskola accepterade att stötta mig under hela begravningen.

Vi hann använda sagan under den sista veckan innan begravningen. Tilda var nyfiken och ville att jag skulle läsa den då och då. Men hon tyckte det var jobbigt när vi kom till avsnittet då mamma dör – hon ville höra sagan till slutet men ändå inte.

Tilda var med på mammas begravning och det gick över förväntan. Hon såg att pappa grät och tröstade. Hon fick lägga sin egen blomma på mammas kista och hon vinkade hejdå. Efter begravningen förändrades Tildas sinnesstämning och humör. Hon är nästan lika glad som hon brukar vara, inte längre lika pappig, och när hon är ledsen över något så blir hon inte längre förtvivlat ledsen. Sex dagar efter begravningen fick Tilda spendera en långhelg själv med mormor och morfar – och det funkade (det hade det absolut inte gjort en vecka tidigare)!

När Tilda kom hem från mormor och morfar och vi skulle gå och lägga oss så tog hon själv fram Sagan om den trasiga mamman. Nu läste vi fram till att mamma begravs. Sedan bläddrade hon själv fram och tillbaka. Jag känner att hon blir ledsen men börjar acceptera det som hänt.

Det är för tidigt att säga mer om hur Tildas saga fungerar som sorgverktyg. Men jag känner att den redan varit viktig för Tildas förståelse om döden och som förberedelse inför begravningen. Och jag är övertygad om att den kommer att vara fortsatt viktig för att kunna besvara hennes frågor.

Jag upplever att en personligt anpassad saga effektivt kan hjälpa ett barn i dess sorgbearbetning och erbjuder därför vår saga som inspiration och vägledning.

Sagan syftar till att beskriva:
• vad cancer är
• vad som hände under sjukdomsperioden
• varför man kan dö av cancer
• vad som händer när man dör
• vad som händer med mammas kropp efter hon dött
• vad som händer på mammas begravning
• varför mamma inte kan komma tillbaka
• att mamma älskade Tilda
• att Tilda älskade och pysslade om mamma, vilket gjorde henne glad
• att det som hänt inte är Tildas fel, eller någon annans
• att det är viktigt med bra vänner
• att det är okej att sakna och vara ledsen
• att det är bra att vårda minnet av mamma
• att mamma hade många positiva egenskaper, med stort förebildsvärde

Sagan om den trasiga mamman

© Text: Henrik Gustafson 2010
© Bild: Maja Gustafson (kusin till Tilda Gustafson) 2010
Första upplagan, 2010-04-10


Det var en gång en mamma och en pappa som träffades och blev kära. Dom gjorde en massa kul grejer tillsammans; seglade, åkte skidor, golfade, paddlade kajak, gick på kalas och konserter, och hade massa kul med sina kompisar. Dom tyckte likadant om mycket, olika om en del - men kunde vara bra vänner ändå. När de blev osams visste de hur de skulle bli sams igen. Dom lärde sig av varandra och ville vara med varandra.


Men det var en sak som saknades – och det var en liten Tilda. Och när de fick Tilda så blev de så glada! Nu blev de mamma och pappa på riktigt. Och Tilda var det mest fantastiska barnet de kunde tänka sig. Hon var så rolig och mysig, charmig och söt, klok och duktig! Och mamman och pappan älskade sin Tilda jättemycket. ”Världens bästa Tilda” sa de jämt och det höll Tilda med om.


En dag gick mamma till doktorn för att hon hade ont. Doktorn undersökte mamma för att se vad som var fel, så han skulle kunna ta bort det onda. Doktorn berättade att mamma hade fått en allvarlig sjukdom som heter cancer. Cancer är som klumpar som växer inne kroppen och förstör. För att göra mamma frisk skulle doktorn ge henne stark medicin och sen ta ut klumparna.


Av den starka medicinen blev mamma väldigt trött och tappade håret. Hon åkte ofta till sjukhuset och träffade doktorn. Mamma bad doktorn om den starkaste medicinen han hade för hon ville så gärna bli frisk igen. Medicinen gjorde att klumparna blev mindre och efter ett tag tog doktorn ut klumparna. Det kallas operation och gör ont när det läker. Men mamma var jättemodig och doktorn trodde att hon nog skulle bli frisk när klumparna var borta.


Mammas sår läkte fint i början, men efter ett tag fick mamma ont igen. Doktorn undersökte mamma och sa att klumparna tyvärr hade kommit tillbaka. Då fick mamma strålning med en speciell sorts lampa som kanske kunde ta bort de nya klumparna. Mamma fick åka till sjukhuset nästan varje dag under lång tid. Mamma bad om extra mycket strålning fastän det gjorde lite ont, för hon älskade både pappa och Tilda väldigt, väldigt mycket, och hon ville så gärna bli frisk så hon kunde vara med oss.


Doktorn berättade att strålningen tog bort nästan alla klumpar, men inte riktigt alla. Några små fanns kvar. Så doktorn opererade igen för att ta bort de sista små klumparna. Det gjorde väldigt ont men mamma var jättemodig och grät bara lite, för hon trodde att operationen kunde göra henne frisk igen.


Efter operationen hade mamma ett stort sår som gjorde ont. Det läkte bra tills en dag då det kom basselusker i såret. Mamma var tvungen att åka till sjukhuset igen och göra om operationen. Mamma var ledsen för att det skulle ta mer tid att bli frisk. Men såret läkte jättebra och vi började tro att mamma nog skulle bli frisk. Och det var vi jätteglada för.


Men så en dag fick mamma ont igen och åkte till sjukhuset. Doktorn förklarade att man nästan alltid kan bli frisk om man blir sjuk. Men om man har riktigt, riktigt, mycket otur så är sjukdomen så elak att medicinen och allt det andra som ska göra en frisk inte hjälper. Och så mycket otur hade mamma. Doktorn sa att han kunde göra klumparna mindre ett litet tag, men att han inte kunde ta bort dem helt. Han sa att när de börjar växa igen så skulle mamma få väldigt ont och till slut dö, för kroppen blir så trasig när klumparna växer. Alla blev jätteledsna och grät mycket!


När mamma blev sjukare så fick hon ligga mycket i sängen och fick svårt att gå, prata och höra. Det satt många slangar på mamma som gick till olika apparater. Mamma fick stark medicin så hon slapp ha så ont. Hon ville så gärna leka, busa och mysa med sin älskade Tilda, men orkade inte så långa stunder. Tilda var jättesnäll och pysslade om mamma. Tilda tröstade, klappade och pussade på mamma och gav henne medicin. Det gjorde mamma jätteglad.


Många hjälptes åt att pyssla om mamma; Tilda, pappa, mormor, morfar, morbror, farmor, farfar, och många doktorer och sjuksystrar. Mamma fick blommor, brev och presenter från många som ville hjälpa till att trösta mamma. Alla blev så ledsna när mamma blev sjukare och sjukare för vi älskade henne så mycket och ville inte att hon ska dö.


En natt slutade mamma att andas. Klumparna hade blivit många och stora och gjort mammas kropp alldeles trasig inuti. När kroppen blir så trasig att man inte längre kan andas och hjärtat inte längre kan slå – då dör man och måste lämna kroppen. När man dör slutar allt att fungera inuti kroppen. Då blir kroppen alldeles stilla, blek, kall och tom. Då finns man inte kvar inne i kroppen. Man kan inte leva i en kropp som slutat fungera, den måste man begrava.


Ingen vet riktigt vad som händer när man dör och vart man tar vägen. En del tror att man kommer till himlen och blir en ängel. De tror att änglar kan se oss och hjälpa oss i livet, fast vi inte kan se dem. Andra tror att man föds igen i en ny kropp – kanske som en ko om man varit riktigt snäll. Många tror att man finns och lever vidare i våra hjärtan och i våra tankar – att mamma finns när vi tänker på henne. Var än mamma är nu så blir hon glad när vi tänker på henne, det berättade hon för pappa när hon levde. Och var hon än är så har hon det bra, för nu slipper hon ha ont. Det onda satt i den trasiga kroppen.


När man är död så slutar kroppen att fungera. Precis som en blomma, som inte får vatten och solljus, så vissnar kroppen. Till slut så blir kroppen till jord. Så är det med allt levande när det dör; människor, djur, blommor och tomater.


När man dör så begraver man kroppen. Det kan man göra på flera sätt. Kroppen läggs i en kista. Antingen grävs kistan ner och blir till jord, eller så bränns den och blir till aska. Mamma valde att bli till aska som sprids över vatten. När vi tittar på sjön kan vi tänka att mammas kropp finns där.


Människor är som pussel. Pusselbitarna är de vi älskar och som älskar oss. Pusselbitarna är jätteviktiga, för när pusslet är helt känner man sig omtyckt och då mår man bra. Om man inte bryr sig om någon, så bryr sig ingen om dig, och då mår man dåligt. Vilka är dina pusselbitar? Vilka älskar du?


När man tycker mycket om någon och leker ofta, så växer den personens pusselbit. Om man slutar att vara med någon, kanske för att den är dum, så försvinner den pusselbiten efter ett tag. Om någon man älskar dör, så börjar den pusselbiten också att försvinna, om man inte fortsätter att tänka på den personen. Men om man gör det – då blir pusselbiten kvar.

När vi tänker på mamma så blir vi ledsna för att saknar henne så mycket. Men om vi slutar tänka på henne så blir det alldeles tomt där mammas pusselbit en gång fanns, och då mår vi dåligt hela tiden. För varje gång vi tänker på bra saker om mamma så blir vi mindre ledsna, och istället glada för att den pusselbiten finns kvar. Det blir som att ha en låtsaskompis.


På mammas begravning så låg hennes trasiga kropp i en vit kista med blommor på. Alla som älskade mamma kom för att säga hejdå till henne. De ville vara med på begravningen för att tänka på alla bra saker med mamma. För när de kommer ihåg alla bra saker så kan de ha kvar hennes pusselbit och ha hennes som låtsaskompis. På begravningen pratade vi om mamma och tittade på bilder av henne. Vi grät mycket – för att vi ville det. När man är ledsen måste gråten få komma ut, och efteråt känns det mycket bättre.


Mamma älskade oss jättemycket och kämpade hårt för att bli frisk och kunna fortsätta vara med oss. Men när hon dog så var hon var tvungen att lämna sin trasiga kropp. Mamma har ingen kropp längre så hon är inte på en plats dit vi kan resa, och hon kan inte komma tillbaka. Kanske finns hon i himlen eller någon annanstans där man inte behöver sin kropp, men vi kan inte besöka henne för vi lever i våra kroppar. Men mamma kan vara som en låtsaskompis.


Det var inte mammas fel att hon blev sjuk, och inte någon annans fel heller. Det var inte heller någons fel att hon inte kunde bli frisk. Doktorn och alla andra gjorde allt de kunde för att göra mamma frisk. Med det räckte inte. Vi hade riktigt, riktigt mycket otur att hennes sjukdom var så elak.


Din mamma var fantastisk på så många sätt. Det här är vad pappa gillade mest.
Mamma;
• var en själv bra kompis och fick därför många kompisar,
• var omtänksam och gjorde många bra saker för sina kompisar,
• var intresserad av sina kompisar och lyssnade på dem,
• var modig och ärlig och sa ”stopp” om någon var dum mot henne,
• var nyfiken och lärde sig mycket, och lärde andra vad hon lärt sig,
• var bra på att säga förlåt om hon gjorde fel,
• kunde det mesta själv, men var inte rädd för att fråga om hjälp,
• unnade sina kompisar saker som gjorde dem glada,
• var generös, både med presenter och sig själv,
• var glad och väldigt rolig att vara med,
• tyckte mycket om att skriva och hon gjorde jättefina böcker.

236 kommentarer:

 1. Henrik!

  Jag är bara en av många berörda bloggläsare som följt Anns blogg en tid. Jag vill börja med att beklaga er stora sorg och smärtsamma förlust. Sagan ni har skrivit och illustrerat är extraordinär!!! Försök, om du har ork, att få den publicerad. Jag tror den skulle kunna vara en fantastisk tillgång för många små som förlorar en förälder. Kanske Cancerfonden, BRIS o.dy vet hur man bäst går till väga om du är intresserad.
  Allt gott till dig och Tilda, vilken tur att ni har vandra!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt! Blir helt rörd när jag läser. Härliga illustationer också - otroligt att de är gjorda av en som bara är 11 år.

  Kram
  Birgitta, bloggläsare

  SvaraRadera
 3. Jag tror att Anna ler och ar sa stolt over dig vart hon nu befinner sig! Det var riktigt fint, och din historia kan hjalpa manga barn! Lev val, ta hand om Tilda och lat Anna leva kvar i era hjartan!

  SvaraRadera
 4. Åh vad fint, och vilka fantastiska illustrationer.
  Vad skönt att läsa en liten uppdatering i förordet, tänker på er ofta och undrar hur ni har det.

  SvaraRadera
 5. Helt fantastiskt, både bok och illustrationer. Fantastiskt att du orkar delge oss bloggläsare allt detta. All styrka till dig och Tilda med fina minnen av en underbar maka och mor.

  SvaraRadera
 6. Vilken fin och pedagogisk saga! Superfina illustrationer dessutom! Allt gott till er. Hälsningar Linda

  SvaraRadera
 7. Vad duktig hon är på att teckna! Sagan är underbar och så sorglig. Hoppas Tilda har mycket glädje av den framöver.
  Tänker på er.

  SvaraRadera
 8. Jättefin bok. Väldigt fint skrivet och formulerat.
  Jag tror att du gjort någonting väldigt fint för din lilla dotter.
  TA hand om er
  Kram Linda

  SvaraRadera
 9. Så fint du har skrivit, och den är väldigt lättläst, men berör väldigt mycket. Och vilka fina bilder som beskriver historien så väldigt bra så att eran dotter förstår, och så fint att du har skrivit en egen saga eller berättelse för eran dotter, det är kärlek det...

  SvaraRadera
 10. Tack för att du fortsätter skriva, trots det svåra ni går igenom. För knappt två månader sedan fick vi veta att min man har två tumörer i hjärnan. Vi har två små barn. Jag tycker du hanterar detta med er dotter så bra. Att du är helt öppen, vi försöker också vara det, men det är alltid skönt att höra hur andra löser det.

  SvaraRadera
 11. Men !! vilken fin historia =) helt rätt att berätta i denne fina sagoform !!! jag tycker att du är underbar ♥
  Kämpa på Kram Anne

  SvaraRadera
 12. Oj! Tårarna sprutar. Jättefin saga, Tilda kan vara lycklig som har en så bra förälder kvar. Kämpa på!

  SvaraRadera
 13. Uuuuuuuuuuunderbart! Jag orkar bara ta till mig förorden just nu. Har inte läst sagan bara tittat på bilderna. Tar det senare. Förstår av kommentarerna att det väntar något trevligt.

  Och vet du vad? Du skriver för Tildas skull men jag tror att det är lika viktigt för din egen. DU får bekräftelse på det som hänt gång på gång och DU behöver det lika väl som Tilda. Att leva med en sjuk som ska igenom en massa undersökningar och behandlingar är inte direkt någon semester. Det finns många gånger ingen tid för reflektion.

  Kroppen är finurlig. Själv är jag hjälpt av att känslorna får passera genom kroppen ut genom fingrarna och ner på pappret. Då lämnas plats för en liten dutt återhämtning. Jag kan då läsa, zooma ut och se vad som händer/hänt. Inte alltid trevligt men nödvändigt för att kunna ta myrstegen frammåt.

  SvaraRadera
 14. Vilken jätte fin saga! Och helt otroligt fina bilder!

  SvaraRadera
 15. Först och främst, jag beklagar sorgen. Vilken FANTASTISK pappa du verkar vara och vilken underbar bok du skapat. Den kommer hjälpa Tilda i vått och torrt!

  Jag hoppas den kan bli publicerad för den boken skulle hjälpa så många andra barn och föräldrar i samma situation!

  Helt komplett fantastiskt.

  SvaraRadera
 16. Mina ögon tåras. All er kärlek lyser igenom denna saga; kärleken till varandra, kärleken till Tilda, kärleken till livet...

  Jag förutsätter att den blir utgiven, kan nog hjälpa många. Så bra förklaringar.

  Önskar er allt gott!

  SvaraRadera
 17. Tur ni har varandra och ni verkar kunna bearbeta sorgen efter Anna på ett bra sätt.
  Som en annan sa så tror jag denna bok skulle kunna hjälpa många andra barn i sorg.
  Det är så hemskt när man läser här på bloggen,så sorgligt men så genomtänkt bloggat av dig.
  Lycka till med allt och ett gott liv åt er.

  SvaraRadera
 18. Det är så vackert, Anna sitter nog uppe i sin himmel, ler och gråter när hon läser detta.
  Många kramar
  Marianne

  SvaraRadera
 19. Vilken fanstastisk saga....Den beskriver enkelt och mycket fint allt ni gått igenom. Förstår om det bli en favorit bok! Tänker på er! Kramar Ida

  SvaraRadera
 20. Henrik!
  Vilken vacker saga!! Jag suger åt mig lika mkt jag, fast jag är 33 år. Jag liksom Tilda har precis förlorat min mamma, också i cancer som valde att komma tillbaka. Skillnaden är att jag är 33 och Tilda 2, det gör fortfarande lika ont!

  Jag hoppas verkligen att du vill och försöker ge ut denna saga, tror att den skulle hjälpa många! Jag har goda kontakter på både Cancerfonden och Barncancerfonden, ifall du vill ha hjälp i de organisationerna! bara att du hör av dig i så fall! (m_gotesdotter@hotmail.com)

  Vet inte om du har sett filmen PS. I Love you, såg den precis för 2 dagar sedan. Du och Anna verkar vara precis som Holly och Gerry!

  Ta hand om varandra!
  Kram Maria (nick Göta på cancertjejer, vän med Anna - du vet väl att du är välkommen dit du med, vi är många anhöriga på detta forum, det finns mkt klokhet där, du är välkommen att skriva av dig, fråga, skrika av dig, gråta av dig osv osv..

  SvaraRadera
 21. Vilken fantastisk bok, åh vad den kommer hjälpa Tilda och den har säkert hjälpt dig med, medans du skrev. Du ska vara stolt över dig själv som man och pappa, det finns inte så många som skulle hantera en sådan tragedi på ett sådant förnuftigt sätt som du gjort.
  Hatten av!
  Kram från en mamma

  SvaraRadera
 22. Hej!
  Jag håller med de ovan, detta var verkligen n fantastisk saga. En saga som man helst inte vill ska vara sann. Men den är ju det- för er- och för andra familjer. En saga som sannerligen fattas på barnbiblioteket.
  Du är fantastisk! En fantastisk pappa och en fantastisk författare!
  kram Caroline

  SvaraRadera
 23. Fantastisk saga. Jag ska läsa den för mina döttrar som är nio, sju och ett år. De stora frågar mycket om sin morfars bortgång i cancer.

  Din bok förklarar sjukdomsförloppet på ett fantastiskt sätt och jag är säker på att den fungerar lika bra på större barn också.

  All lycka och styrka till Er.
  /Katja

  SvaraRadera
 24. Tårana rinner när jag läser den underbara sagan som du skrivit till Tilda. Vilken duktig kusin hon har som ritat sådana talande bilder. Helt fantastiskt.

  Jag är inne nästan varje dag och läser i bloggen trots att jag vet att du inte kan uppdatera så ofta, men det känns bra att läsa även om jag blir ledsen varje gång jag läser. Men precis som du skriver i sagan att man ska tänka på Anna så håller man minnet av Anna levande.

  Jag hoppas du kommer att fortsätta skriva och hålla oss läsare uppdaterade med vad som händer er och hur ni går vidare i livet trots er stora förlust. Jag har alltid undrat hur man orkar gå vidare när man förlorar någon man älskar, hur man orkar gå upp varje dag och veta att ens älskade inte finns där mer...

  Sköt om er, många kramar Vesna

  SvaraRadera
 25. Jag är en av många som följt Annas blogg. Beklaga verkligen att eran resa tillsammans fick ett sådant slut. Vilket verktyg du har gett Tilda genom din saga att på ett konkret sätt kunna bearbeta och förstå det som har hänt. Tilda har tur som har en så fantastisk pappa som förstår att möta henne på den nivån hon befinner sig. När du orkar och vill så tycker jag absolut att du ska publicera den i någon form skulle passa till Barncancerfonden, Bris och även i bibliotekets hyllor om döden att förlora någon man älskar. Strykekramar till er och jag är övertygad om att Anna finns i eran närhet och är stolt över hur du låter hennes minne leva vidare genom hur du tänker och skriver om henne. Ni kommer säkert att mötas igen i en annan tid i en annan form./ All lycka till er Eleonor

  SvaraRadera
 26. Henrik! Du är en fantastisk pappa!
  Vilken underbar bok du och Tildas kusin har gjort, den kommer Tilda ha nytta av under lång tid.
  Ta väl hand om Er!

  SvaraRadera
 27. Vilken underbar pappa Tilda har! Så otroligt fint skrivet! Kram Annika

  SvaraRadera
 28. Woow Henrik,som du kan skriva och beröra,jag kan tänka mig att Tilda kommer gå ur det här som en stark och trygg och framförallt älskad liten tjej och mycket tack vare din fina,fina bok.

  Tack!

  SvaraRadera
 29. Har följt denna blogg en tid och den har gett mig så mycket nya värderingar om livet. Misste själv en mycket nära vän för några år sen, tufft men med positiva tankar och hur han velat att jag skulle leva så går livet vidare.
  Nu när man läser sagan till Tilda om hennes trasiga mamma så har ännu fler nya värderingar kommit fram. Ta vara på dagen. Ditt skrivande är så enkelt förklarat och ändå så träffande. Tack för att vi får följa eran resa genom läkandets tid, bevara minnet och ta hand om varandra, sorgen läker med tiden. Det viktiga är Du Henrik och Tilda.
  Varma tankekramar till er båda

  SvaraRadera
 30. Vilket otroligt, underbart sätt att beskriva en så svår sak för ett barn. Dessutom säkert ett bra sätt för dig, Henrik, att bearbeta din jättesorg.Du är bara fantastisk!!!Både Tilda och du kommer att få en bra framtid tillsammans med Anna som en stor pusselbit i era hjärtan.Saknar Anna fast jag aldrig känt henne på annat vis än genom bloggen.

  SvaraRadera
 31. Vilken pappa du är! Så stark och så vettig! En sån här bok skulle verkligen behövas på marknaden! Lycka till med ALLT! Kram från Trelleborg

  SvaraRadera
 32. Håller med alla andra att det är en fantastisk historia med otroiga bilder. Så fint berättade på ett pedagogiskt sätt. Du verkar göra ett otroligt jobb för er lilla dotter

  Kristina

  SvaraRadera
 33. Fantastiskt. Otrolig bok med underbar text och färgglada illustrationer kring detta så svåra och ogreppbara ämne som döden är.

  SvaraRadera
 34. Henrik, jag finner inte ord för hur imponerad och tagen jag blir av din styrka. Du är en riktig förebild och det är tur att Tilda har en så fantastiskt och pedagogisk pappa.

  Jag har halkat in på eran blogg av en slump och jag kände inte alls Anna. Jag blir som total främling enormt berörd av denna öppenhet och ärlighet som ni vågar visa på bloggen.

  All text här bör sparas för Tilda. Vårda minnet av Anna och den kärlek som man som utomstående kan se via bloggen. Den är något utöver det vanliga!

  Orden räcker inte till men jag kände ändå att jag ville göra ett litet avtryck och uttrycka stor beundran över styrkan som du, Henrik, besitter.

  Tack för att man får följa din och Tildas fortsatta resa.

  Massa kärlek till er.

  SvaraRadera
 35. Hej!

  Fantastiskt vackert skrivet! All Kärlek till er och all lycka i framtiden.
  Tänker på er, kram Stine

  SvaraRadera
 36. Vilken jättefin saga och alldeles otroliga bilder gjorda av en 11-åring! Jag hoppas att du verkligen försöker få den publicerad.

  SvaraRadera
 37. Jag går fortfarande dagligen in på bloggen o kollar vad som hänt. Jag läser även allt Anna skrivit om o om igen. Som mamma till en liten tjej så gråter jag mkt över att det inte slutade på ett annat sätt. Ångesten över att behöva lämna sitt barn, ja den är hemsk! Men sagan är helt fantastiskt bra och bilderna likaså. Jag är jätteglad att du håller bloggen levande. När man har fastnat så här för ett levnadsöde så känner man starkt att man vill veta mera, hur ni har det etc. Jag önskar er iaf all lycka!!!!
  Stora kramar från en trogen läsare

  SvaraRadera
 38. Vilken fantastisk saga! Jag önskar att jag hade kunnat göra något liknade för mitt barnbarn 6 år, som förlorade sin mamma min dotter i cancer för ett år sedan. Det finns mycket att förklara för ett litet barn, att de sörjer randigt vet jag. In och ur sorgen ... Tack Henrik, jag ska använda delar av din saga när jag talar med mitt barnbarn om vad som hänt hennes älskade mamma. Kramar från en mormor

  SvaraRadera
 39. Du måste publicera boken! Den är fantastisk! Ta kontakt med olika förlag när du orkar. Vilken fantastisk pappa du är!

  SvaraRadera
 40. Tack Henrik för en fantastisk saga! Jag förstår att Tilda gillar den och att den hjälper henne. Som vanligt, skriver du fantastiskt och hittar bra ord för svåra saker. Tilda har en väldigt härlig pappa!

  Kram
  Christel

  SvaraRadera
 41. Kära Henik den beudran jag känner för dig hur du handskas med både din och Tildas sorg,har inga gränser.Jag har följt den här bloggen sen förra året och på ett sätt lärt mig känna er alla tre.Nu är ni två kvar och vårdar ömt minnet av den tredje.Det har gått så kort tid efter Annas bortgång men jag önskar er två all lycka i framtiden och att ni ska få uppleva kärleken igen.Kram Birgitta

  SvaraRadera
 42. Vilken underbar saga!Skulle önskat på ett lyckligt slut men det vet vi ju att alla sagor inte slutar så.
  Lycka till i framtiden Henrik och Tilda, er mamma/fru var något alldeles fantastisk och hennes och nu din blogg Henrik är unik och har gett så många styrka och hopp! Tack för att ni delat med er av allt som hänt vi är många som kommer att sakna Annas rader. Många stora kramar till er båda.

  SvaraRadera
 43. Fantastiskt skrivet, vilket underbar pappa du är!

  SvaraRadera
 44. Henrik och Tilda,

  vilken fantastisk saga..! Och vilka underbara illustrationer. Fungerar på barn i alla åldrar, även på mig som är 44 år och fortfarande har barnet kvar inuti mig. Jag håller med flera tidigare kommentatörer om att du ska försöka få den utgiven. Den skulle vara till stor hjälp och tröst för många i er situation. Den skulle också vara fenomenal att dela ut i församlingar.. inför begravningar där barn är med och sörjer..

  Varmt lycka till och famnen full med kramar och kraft..

  från Annukka

  SvaraRadera
 45. JÄTTE fint skrivet. Att som barn få en saga som kan hjälpa en att förstå är viktigt. Min mamma dog i leukemi när jag var 6 år (1971). Jag minns såväl känslan över att hon skulle nog komma tillbaka eftersom jag fick inte se henne när hon dött. Tur att det gått framåt med sorge arbete för både barn och vuxna. Tack för att du delar med dig av just din sorg. /Ella

  SvaraRadera
 46. Blir alldeles tårögd av det fina Du skriver om Din Älskade Anna och Tilda.
  Anna lär vara stolt över er!
  En otroligt bra bok du har skrivit för Tilda. Jag hoppas och tror att hon kommer att ha stor nytta av denna många år framöver.
  Önskar er all lycka i framtiden! Varma kramar en Göteborgare som följt er kamp och kommer att fortsätta följa ert liv framöver. Tack för att Du delar med dig.

  SvaraRadera
 47. Fantastiska bilder och underbar text! Ha ett härligt liv alla ni i Annas familj, jag är övertygad om att hon kommer njuta mycket av att se er må bra.

  SvaraRadera
 48. Den gåva du dels ger Tilda genom denna bok, och dels den verbala gåvan du har: hoppas det blir en bokutgåva av denna bok.
  Teckningarna är otroliga: Kusin Maja är nog nästa stjärnskott på illustratörshimlen i framtiden !

  Din kärlek till Anna o till Tilda, genomsyrar vartenda ord i boken. Jag grät, så jag knappt kunde läsa orden....
  Den kärlek Anna besitter ( för den finns ju kvar även om hon inte finns kvar i fysisk form!) för dig o Tilda, finns som änglavingars omfamning i vartenda ord......

  All lycka till er två o var rädda om varandra.

  PS : Och de foton som finns i bloggen går rakt in i hjärtat på mig: fotot på dig, Tilda o Anna fr 19 /4 är ett av det vackraste foton som förmedlar så oerhört starkt : en bild säger mer än 1000 ord...DS

  /Madeleine

  SvaraRadera
 49. Hej Henrik!

  Det var den vackraste sagan om döden och cancer jag förmodligen någonsin kommer att få läsa. Tårarna rinner - har själv cancer - och jag hoppas innerligt att du ger ut den i bokform, om du orkar. Jag kommer att bli en av de första som köper den! Åldern spelar ingen roll, den går rakt in i hjärtat, och jag tror mina anhöriga också kan ha nytta av den när det är dags.

  Många varma kramar till dig och Tilda, ta hand om er!

  Tina

  SvaraRadera
 50. Åh, en sån fantastiskt fin berättelse. De kommer hjälpa både Tilda och många andra framöver.

  SvaraRadera
 51. Vilken fin bok ni har fått ihop, och vilka fantastiskt fina illustrationer! Boken känns pedagogisk och förståelig på barnnivå. Jag är övertygad om att den kan hjälpa många barn i samma situation. Även de vuxna som kan behöva en hjälpande hand på traven för att på ett lättförståeligt sätt prata med sitt barn om sådana här svåra ting.

  Ni finns i mitt hjärta varje dag.

  //Johanna H a.k.a Knyttet76a

  SvaraRadera
 52. Så mycket kärlek om omtanke! Helt fantastiskt!

  SvaraRadera
 53. Torkar tårarna... Fantastisk bok du skrivit till Tilda. Jag fic min cancerdiagnos för snart 2 år sedan i samband med att min lilla Tilda föddes, har även en 4-årig son. Min sjukdom är med största sannolikhet obotbar så jag vet att jag kommer lämna mina älskingar i förtid.

  SvaraRadera
 54. Vilken underbar saga du skrivit & bilderna till är fantastiska! Tror att din saga hjälpt Tilda massor & att den kommer hjälpa många andra barn. Mina söner som är 8 & 10 skall få läsa den, de miste sin mormor i början av mars, och jag har saknat en lättsam bok för dem.

  Varmaste hälsningar till dig & Tilda!

  SvaraRadera
 55. Sagan är helt fantastisk, och vilka uttrycksfulla bilder! Helt otroligt att kunna rita så bra när man är elva. Jag tror att du skulle kunna hjälpa många andra föräldrar om du kunde få sagan publicerad - det är inte lätt att förklara cancer och död, och du gör det väldigt bra.
  Ta hand om er!
  Valeska (jag förlorade min pappa i cancer när jag var i Tildas ålder)

  SvaraRadera
 56. Åh så fint skrivet och ritat! Tycker som många andra att du borde få den utgiven av nåt förlag så den kan hjälpa andra barn i samma sits.
  Tänker på er ofta! Många varma kramar Elin A

  SvaraRadera
 57. Du är fantastisk Henrik. Jag har en son som fick syrebrist vid födseln och får därför kämpa mer än andra i livet. Har tänkt många gånger att skriva en sån här bok för honom, men har aldrig fått tummen ur. Sen ser jag att du gjort det på bara några veckor och vilken fantastisk saga dessutom. Bilderna är också enormt fina! Förstår att det varit en del i ditt sorgearbete också, men att orka! Det är beundrandsvärt!

  Tilda kommer att ha stor glädje av boken och av dig som Pappa!

  Kram från en bloggläsare

  SvaraRadera
 58. Fantastiskt pedagoisk saga, den skulle kunna hjäpa många barn. Ge ut den i bokform om du vill och orkar. Tänker på er!

  SvaraRadera
 59. Vilken underbar pappa till tilda du är, så fin gjort!

  SvaraRadera
 60. vilken fantastisk pappa du är..hur du förklarar för lilla tilda vad som hänt. Håller med om att du bör ge ut den som bok. Många kramar till er,är berörd fast jag inte känner er.

  SvaraRadera
 61. Vad vackert skrivet och gjort för er dotter! Du är stark och en fin pappa som orkar med det.
  Underbara bilder, och jag hoppas att du kan få denna sagan publicerad, den skulle kunna hjälpa många barn och vuxna också.

  Kram

  SvaraRadera
 62. Helt enastående och briljant! Hoppas du orkar få sagan i bokform sedan. Du kommer med din saga kunna hjälpa massor av barn och familjer i samma situation.
  Ta hand om er, Tilda är nog superglad och lycklig som har en pappa som du. Anna finns alltid med er. Massa kramar Annelie!!!

  SvaraRadera
 63. Vilken pedagogisk bok,så saklig med ändå så personlig. Tilda verkar ha fått en fantastisk pappa och du och Anna en fantastisk dotter. När jag läste boken tänkte jag att den bör du ge ut, som ett verktyg i sorgarbete till andra barn, som tyvärr får uppleva förlust precis som Tilda. Jag vet inte vad sjukvården har att erbjuda till så små barn skulle de kunna använda sig av din/er fina bok? Tack!!//Ia

  SvaraRadera
 64. Så fantastisk berättelse.Klart den ska bli en bok.Fonus har ju alltid haft böcker med djur och en med farmor.Denna bok passar för alla barn ta del av även om de inte mött på cancer.Blir så rörd och är glad du fortsätter skriva.Ni hade den gåvan både du o Anna.Att uttrycka er fantastiskt i ord.

  SvaraRadera
 65. Bra skrivet. Perfekt för att bearbeta allt för ett barn.
  Tänker på er ofta.

  SvaraRadera
 66. Vilken underbar saga du skrivit till lilla Tilda. Det är precis så som det är. Och precis så det ska berättas... så att ett barn ska klara av det.
  Få den publicerad, med illustrationen också. Jätteduktig gjort av er båda.

  SvaraRadera
 67. en så så fantastisk saga och vilken fantastisk människa du är....Tilde är ändå så lyckligt lottad mitt i all sorg som har en så underbar pappa...stor kram till dig

  SvaraRadera
 68. Sagan gick rakt in i hjärtat första gången jag fick höra den och den berör lika mycket igen och igen. Kusin Majas teckningar är verkligen utöver det beskrivliga! Så levande och så talande. Precis som dina ord.
  Kramar till er alla!
  Busan

  SvaraRadera
 69. Jag kunde inte ens läsa hälften av den fina, verkliga sagan...
  Orden flöt ihop och det blev alldeles "suddigt", som att försöka läsa under vatten...
  Otroligt fint, stort och fantastiskt!
  En fin och "great" kvinna har en fin och stor man och fin och snart ännu större dotter.
  Fantastiskt!

  SvaraRadera
 70. Makalöst fantastisk saga!!!! Det var det finaste jag sett/läst!
  Önskar er all lycka i framtiden // Anneli

  SvaraRadera
 71. Vilken fin och vacker saga!
  Du skriver otroligt bra, klokt och berörande.
  Jag kommer läsa sagan för mina 3 barn (7 år, 5 år och 3 år) då de har svårt att förstå att deras morfar har obotlig cancer och inte kommer finnas med oss så länge till (vilket även jag har svårt att förstå!).
  Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 72. Det här är en jättefin saga och jag tror den är alldeles perfekt för Tilda så det blir enklare för henne att hantera och bearbeta det som hänt. Kämpa på, Henrik, och komihåg att Tilda har en underbar och förstående pappa. Tänk också på att ta hand om dig själv också.
  Kram!

  SvaraRadera
 73. oj, nu sitter jag här och gråter ner hela tangentbordet.. . Jag vill bara säga att du verkar vara en klok och fantastisk pappa till Tilde. Jag blir så rörd och berörd av sagan och det du skriver. Jag tänker på er och hoppas så innerligt att ni fortsätter ha ett bra liv trots allt det svåra ni går igenom, och att ni och du får det stöd ni behöver.

  många tankar och omtankar från en trebarnspappa i Göteborg

  SvaraRadera
 74. Henrik! En sån underbar bok...så duktig du är på att skriva! Och vilken duktig kusin Tilda har..så fina bilder! Jag är helt mållös...och rörd! Jag önskar er all lycka i livet, ni två, nu när det blev så orättvist att mamma inte fick vara med...men så mycket ni lärt oss bloggläsare...kramar från Malmö

  SvaraRadera
 75. Jag beklagar sorgen. Jag tycker att ni är otroligt starka. Blir så berörd av er historia. Sådant ska man bara inte behöva vara med om när man är i sån ung ålder och inte annars heller för den delen. Cancer är en lömsk sjukdom.
  Denna bok som du har gjort är otroligt bra och jag tycker som flera som har skrivit att du ska publisera den.
  Jag önskar er all lycka i framtiden

  SvaraRadera
 76. Vilken alldeles fantastisk saga! Sån tur att Tilda har dig, och att du har henne.
  Kram

  SvaraRadera
 77. Henrik, Du är något utöver det vanliga.
  Tilda kan inte ha det bättre med en sån kärleksfull far som Du.
  Kämpa vidare.
  Underbar bok. Orkar Ni, prova att ge ut den.

  SvaraRadera
 78. Oj oj oj
  Helt underbar.............

  SvaraRadera
 79. Det känns så bra att Tilda har en pappa som du när hon måste leva utan att ha sin älskade mamma i livet. Tack vare dig kommer hon ändå att ha kvar sin mamma, inom sig. Du är fantastisk!
  Önskar er allt gott trots den oerhörda förlust ni drabbats av.
  Styrkekramar till er båda!
  Eva

  SvaraRadera
 80. Helt makalost vacker och fantastisk beskrivning av sjukdom och doden.
  Det ar ju egentligen sa "enkelt", precis som att fodas...men vi (sarskilt i vastvarlden) har sa svart att satta ord pa det. Latta ord, sanna ord.

  Jag hoppas att det du skrivit och som ar sa underbart illustrerat blir en bok, det kommer vara en otrolig hjalp for anhoriga, barn med fragor och funderingar...

  Du har gavan att hitta ratt ord, ratt formuleringar-jag beundrar dig jatte mycket Henrik. Jag ar saker pa att Tilda och du med tiden kommer att finna lycka och gladje igen. Med Annas minne tacksamt bevarat.

  Ta val hand om varandra.
  Kramar Malin i Paris

  SvaraRadera
 81. Vilken fantastiskt fin saga. Den berörde mig starkt precis som den här bloggen. Det är allt tur att hon har en sådan fantastisk pappa när nu hennes mamma vandrar i en annan värld. Du ska vara så stolt så stolt över dig själv käraste Henrik! Jag har ju aldrig haft förmånen att få träffa dig men jag är imponerad över din styrka och ditt mod. All kärlek och styrka till dig och lilla Tilda.

  SvaraRadera
 82. Henrik!

  Killar som du växer inte på träd!
  Wow, vilken tur Anna och Tilda har haft.
  Ta hand om dig och ändra aldrig på dig, Tilda har verkligen en superförebild i dig.
  Milena

  SvaraRadera
 83. Vilken fantastisk saga och så fina bilder till!!! Väldigt fint och bra verktyg för sorgebearbetning.
  Jag hoppas du och Tilda har det så bra det bara kan gå under omständigheterna som är.
  Många tankar och styrkekramar från mig till er
  Christel

  SvaraRadera
 84. Först måste jag beklaga er stora förlust av vackra Anna, hon berörde mig så otroligt mycket!

  Och du Henrik berör mig också! Vilken bok du gjort helt fantaskiskt!

  Ta nu hand om dig Henrik!
  Kram

  SvaraRadera
 85. Vilken fantastisk berättelse! Den kommer att hjälpa Tilda mycket, och förhoppningsvis många andra barn också, om den publiceras i någon form.

  Jättefina illustrationer också av en så ung tjej!

  SvaraRadera
 86. Vilken klok och fantastisk pappa du är!!! Vilken fantastisk bok du har skrivit till Tilda. Den kommer hon ha mycket glädje av i sitt liv.
  Tårarna rinner och det känns så hemskt att Anna inte fick fortsätta leva, att du inte fick ha din hustru i din närhet och att Tilda inte får växa upp med sin mamma.

  Många, många tankar från en bloggläsare

  SvaraRadera
 87. Henrik;

  De glimtar av Ert sorgearbete som Du bjuder in oss till är vackert föräldrarskap, du förser din dotter med unika verktyg att möta och bära sin sorg. Förmodligen bär Ni varandra genom detta, jag fängslas av förmågan att vara i livet trots att tillvaron förvandlats till mörker. Orden doftar kärlek och omtanke, saknad, sorg men ändå lycka, det framgår tydligt att kärleken mellan Er var speciell och att Du har beviset för detta i din hand, i form av en sagolik liten dotter. Jag hoppas att vårsolen skiner lite extra ljuvligt just på Er båda och att Er Anna sänder sin kärlek genom dessa varma strålar....

  SvaraRadera
 88. Hej Henrik

  Har ju följt Annas blogg under en längre tid och som många, många andra har jag blivit starkt berörd av Annas fantastiska sätt att förmedla sig. En egenskap som även du Henrik besitter. Jag har läst din underbara saga (med de mest fantastiska illustrationer!) och som pedagog med snart femton års erfarenhet av arbete med mindre barn måste jag säga att din saga behövs! Den är givetvis mycket personlig för er, dig och Tilda, men jag hoppas att någon ser möjligheterna med den och förstår till vilken hjälp den kan vara för att möta små barns som tvingas gå igenom samma sak som er Tilda.En bra barnbok gör skillnad, precis som Annas blogg.

  Henrik, du är en fantastisk pappa till er Tilda och jag är säker på att Annas blogg och din bok kommer vara till stor hjälp längre fram i livet när nya frågor och tankar väcks i takt med att Tilda blir äldre.

  Många tankar och styrkekramar från okänd läsare

  SvaraRadera
 89. Du är helt otrolig Henrik!

  SvaraRadera
 90. Otroligt fin saga, rak och ärlig! Bilderna var fantastiska!! Min egen mamma förlorade SIN mamma när hon var 2 år. Tyvärr pratade aldrig min morfar om henne så min mammas pusselbit av sin mamma, den fick hon inte ha kvar. Det var min mammas stora sorg... så det är så bra att du Skriver och pratar om Anna för Tilda. Jag som aldrig träffat någon av er kommer aldrig glömma Anna och hennes kamp eller dig eller Tilda. Tack vare bloggen sätter jag mig ner, tänker efter och reflekterar.

  Många varma kramar från Vänersborg

  SvaraRadera
 91. Helt otroligt fantastisk saga!!! kramar

  SvaraRadera
 92. FANTASTISK! Så otroligt fint det du gör för er dotter.

  SvaraRadera
 93. Åh vilken fin bok och vilka fina bilder!!

  SvaraRadera
 94. Oj vilken fin saga du gjort till världens bästa Tilda!Har själv förlorat allra käraste syster i denna elaka sjukdom,hon lämnade oxå en liten Tilda efter sig...Tack för att vi får fortsätta följa er och för att du skriver så fantastiskt och delar med dig av ert liv.
  Styrkekramar Jessie

  SvaraRadera
 95. Vilken underbart fin saga med tydliga illustrationer. Jag hoppas att Tilda får nytta av sagan och kommer att ha ljusa minnen av sin mamma!

  SvaraRadera
 96. Fantastiskt, vilken underbar saga!!!!

  SvaraRadera
 97. Henrik, du är helt underbar, vet du det? Sagan är fantastisk och illustrationerna är otroligt bra, det måste du hälsa Tildas kusin.

  Tack för att du delar med dig! Jag håller med föregående talare - du borde absolut få boken publicerad. Vilken tillgång det vore för alla barn som förlorar en förälder eller någon annan nära.

  Många kramar!

  SvaraRadera
 98. Her sitter jeg, en fremmed dame fra Norge, som ikke kjenner deg, ikke kjenner Tilda og aldri kjente Anna.
  Har ikke kommentert før, men denne gangen følte jeg at jeg måtte.
  Jeg har akkurat lest noe av det varmeste og fineste og mest rørende jeg noen gang har lest tror jeg.
  Så fantastisk denne fortellingen om Annas sykdom og død er. Jeg tror at barns sorg er av og på, men allikevel så intenst tilstede, Derfor er det så viktig og ta barns sorg på alvor.
  Tidligere fikk ikke barn sørge, ikke være med i begravelse, ikke snakke om når de mistet en mamma eller pappa. Heldigvis har vi mennesker forandret oss. Blitt litt klokere kanskje?
  Så flott for ei lita jente og kunne ha denne lille boka som hun kan bla i og senere lese i, og få vite 100 % hva som hendte med mamma den gangen. Ingen hemmeligheter - ingen taushet.

  Jeg tror denne lille fortellingen kan hjelpe mange, barn ja, men like mye voksne. Den var bare helt underbart skrevet.

  Takk for at jeg fikk lese den og at du delte med deg.

  Ønsker dere av hjertet gode dager framover.

  Med respekt - Lise

  Hyllest til kusinen for nydelige tegninger også :-)

  SvaraRadera
 99. Vad fruktansvärt fint ni gjort det tillsammans!

  Vilka härliga föräldrar Tilda HAR (jag är säker på att Anna sitter där "uppe" och kikar ner på er båda) och mina ord räcker inte till...

  VACKERT är det.

  Beklagar din sorg :(

  Kram Carro

  SvaraRadera
 100. Hej!
  Vilken fantastiskt fin saga. Och väldigt fina bilder! Du fyller Tildas hjärta med glädje. Och hon ditt!
  Varm kram
  Pia

  SvaraRadera
 101. Helt otroligt bra! Jag är chockad över att du klarar av detta under denna svåra tid! Boken var magnifik och jag hoppas och tror att om du vill så kommer boken att bli publiserad. Böcker om döden och sjukdomar behövs. En annan fin bok om döden är "Adjö Herr Muffin" som också är väldigt välskriven och bra! Ett litet tips bara!

  Beundrar dig som orkar vara så stark och modig!
  Med sånna underbara föräldrar som Tilda har är jag helt övertygad om att hon kommer att bli en mycket stark och en fantastisk flicka i framtiden!!

  Ta hand om er :)
  <3

  SvaraRadera
 102. otroligt vacker saga och så fina bilder. All kärlek till er <3

  SvaraRadera
 103. Om du bra förstår hur otrolig du är mot dig själv och din dotter. Att läsa er blogg förnimmer hur mkt kärlek det finns i världen och mellan varandra i en familj. Det är ju det fysiska man saknar så, att få hålla att få krama att få prata och dela allt med ngn som man har tillit till. Sköt om dig och din själ.kram

  SvaraRadera
 104. Fantastisk bra saga! Heja heja heja er! Stor kram

  SvaraRadera
 105. OJ,vad det kändes att läsa er fantastiska sida,min man fick malignt lymfom när vår dotter var 1½ år,vi kämpade o när jag ser tillbaka så undrar jag hur i herrans namn klarade vi det,,Vi hade sådan enorm tur att min man klarade det trots att det såg nattsvart ut ett tag...Många människor sa att det är klart att han fixar det,han har ju så mycket att leva för-jag blev lika arg varje gång,vilken skam det vore för mig o min dotter om han inte hade klarat sig,vi var inte värda att kämpa för då,jag vet att mycket sägs i välmening men många borde tänka lite,,vi har halverat vårt umgänge,många tyckte att det var så jobbigt o visste inte vad de skulle säga,,de tyckte det var jobbigt att se min man som verkligen var förtvinad,,men nu har vi riktiga vänner runt oss..jag hoppas verkligen att du ser till att boken kommer ut,kanske kunde man få den på lasarettet om någon anhörig dör ....
  Vi var tvungna att avliva vår hund efter 14 år,dottern sa då (nu 6 år)-jaha då får jag inte träffa honom förräns jag dör då,vad sorligt o så skuttade hon vidare,,vi pratar mycket om liv o död och att man ska vara rädda om varandra
  Jag hoppas att ni kommer att få ett bra liv tillsammans,din dotter har en mycket klok pappa o det är mycket mer än vad andra barn har,önskar jag kunde göra nåt för er....kramar ifrån Lena i Blekinge

  SvaraRadera
 106. Vilken fin bok, tom en gnutta rolig. Att man kan komma tillbaka som en ko om man varit riktigt snäll ;). Som du beskrivit Anna så blir hon alldeles säkert en ko :).

  Jag beklagar er sorg, läser och gråter...Ta hand om varandra.

  Kram Maria

  SvaraRadera
 107. Helt fantatiskt fin bok!
  Och bilderna är ju helt otroligt fina!!
  Om bilden med "mamman och pappan och ett hjärta" skulle säljas som tavla för exv. Cencerfonden så skulle jag gladeligen köpa den!

  //Tessan

  SvaraRadera
 108. Kram! Fin saga!

  SvaraRadera
 109. Så fint! Fantastiskt bra bok och med riktigt fina illustrationer.

  SvaraRadera
 110. Jättefin och bra skriven bok med fina teckningar! Jag beklagar er sorg. Anna verkade vara en riktigt bra mamma och fru. Jag blev jätterörd och sitter här med tårar i ögonen.

  SvaraRadera
 111. Vilken fantastisk bok... Försök att få den publicerad. Helt otroligt och den kan nog hjälpa många stora som små..

  Styrkekramar..

  SvaraRadera
 112. Fantastiskt!!!!

  SvaraRadera
 113. Vilken underbar bok och så fina bilder. En eloge till dig Henrik som kom på denna idé för Tildas skull. Som många fler säger så försök få den publicerad. Den kommer vara till stor hjälp för andra som måste gå igenom denna sorg.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 114. Vilken fantastisk bok. Otroligt fint skriven och mycket fina bilder. Vilket engagemang! Tack för att du delar med dig!

  Det behövs en sådan bok. Barns sorg är viktig!

  Kram

  Ludmilla

  SvaraRadera
 115. Hamnade här av en slump.. har nu läst det både Anna skrivit och det du skrivit... och den fantastiska sagan!! Vilken underbar familj ni är och så kärleksfull pappa-dotter relation ni har!! Tårarna rinner längs mina kinder... Jag önskar er allt gott i världen!! Kramar från en okänd 2-barnsmamma.../anna

  SvaraRadera
 116. ❤Henrik och Tilda all kärlek till er❤

  SvaraRadera
 117. SÅ fina bilder, vilken talang hon är! Sagan är jättefin, och vilket bra verktyg för er, skönt!

  SvaraRadera
 118. Vilken otrolig människa du måste vara och vilken tur att Tilde har dig till pappa!!
  Jag önskar er all lycka i framtiden.
  Om den fanns i bokform skulle jag gärna köpa den till mina barn. Kram till er.

  SvaraRadera
 119. Hej. Jag vill bara förmedla att jag var på en föreläsning för ett par veckor sedan där föreläsaren hade växt upp med sin pappa för mamman dog när hon var liten. Hon sa att det hon minns mest från hennes barndom och som hade varit helt avgörande för henne var att hennes pappa, under hela hennes barndom , hade sagt till henne att att hennes mamma älskade henne mest av alla och att om hon hade fått vara frisk hade hon bara velat varamed sitt barn och att det inte var hennes fel att mamman gått bort.
  Jag är säker på att din berättelse gör skillnad, så fortsätt att berätta för ditt barn och att hennes mamma älskade henne mest av allt.

  SvaraRadera
 120. Vilken underbar mamma som ni nu har i huvudet. Vilken fantastisk pappa som plöjer en helt ny väg för att hjälpa sorgen att ta sig fram.
  Helt unikt och fantastiskt.
  Så bra och det kan säkert hjälpa andra i liknande situation.Bra.
  Tack för denna fenomenala generositet! Tänk att vi alla får vara med er i sorgen och kärleken!
  Från Eva Henriksson

  SvaraRadera
 121. Hej!
  Henrik du är helt underbar och jag gråter när jag läser om dig och Tilda och sagan är fantastisk. Du är stark som orkar med allt detta och lilla Tilda får det mycket bra hos dig. Jag har följt bloggen en längre tid och jag kan inte mer än beundra er båda.
  Många kramar EvaA

  SvaraRadera
 122. Du är en helt fantastisk pappa Henrik! Och Anna är en helt fantastisk mamma från himlen!
  Tilde kan inte ha fått bättre föräldrar.
  Sagan säger så otroligt mycket och kommer att vara till en stor hjälp för er.
  / Anette, mamma till en ängel

  SvaraRadera
 123. Fantastisk bok!!!
  Och en sån otroligt duktig tjej som ritat bilderna...det vore väldigt roligt om du kunde få boken publicerad...vilken hjälp för andra drabbade familjer.
  Jag beklagar er förlust, förlorade min pappa själv till den här sjukdomen och hade behövt en sån här bok.
  Önskar er allt gott på er vidare färd genom livet!!
  Kram sussie

  SvaraRadera
 124. Du är galet bra Henrik. Helt unik och underbar. Du borde agera på en större arena.

  Kram Mia

  SvaraRadera
 125. Otroligt fin bok! Både bilder och text känns verkligen genomtänkta. Det är inga onödiga detaljer, utan skrivet med ett öppet sinne och ett konkret sätt. Du borde ge ut boken så att även andra små barn kan få nytta av den.

  SvaraRadera
 126. Sitter här på jobbet och gråter. Så fantastiskt fin bok, och så starkt av dig att skriva så fint! Jag tror det sitter en mamma Anna någonstans och är så glad att hon valde en sån fantastisk pappa till sitt barn om nu livet blev som det blev.
  Jag önsakr Er så mycket gott och så mycket stryka, Jag känner ingen av Er personligen, utan hittat bloggen av en slump. Trots detta berör ni mig starkt! All kärlek till Er!

  SvaraRadera
 127. Så fint och personligt och vackert skrivit!och vad fina bilder!jag tänker på dej och Tilda ofta och hoppas att ni en dag kan bli riktigt lyckliga igen!

  SvaraRadera
 128. Kära Henrik!

  Det är inte bara du som var lycklig över att ha en underbar hustru. Anna var helt säkert överlycklig eftersom hon hade världens bästa man vid sin sida. Du är helt otrolig som har gjort denna fina bok till er älskade Tilda. Även om hon kommer att sakna sin mamma massor så kommer saknaden att underlättas av att hon har dig vid sin sida. Många styrkekramar till dig och Tilda!
  Hälsningar från Nettan

  SvaraRadera
 129. Tilda har den bästa pappan! Hon kommer bli en fantastisk människa precis som sin mor! Tänker på er...

  SvaraRadera
 130. Helt otroligt, vilken fantastisk bok du gjort tillsammans med Tildas kusin. Kram från en medmänniska.

  SvaraRadera
 131. Hej Henrik och Thilda...Som så många andra så känner jag bara Anna och er via denna bloggen, men vilken varm underbar familj ni har. Anna skattar sig lycklig åt att DU är Thildas pappa det är jag helt säker på!
  Att du Henrik trots er stora sorg är så pedagogisk är helt fantastiskt.
  Vilken bok du har skrivit och vilka fina bilder Thildas kusin har ritat :)
  Vill ge dig och Thilda en stor varm kram och all lycka till!!
  Hälsningar Therese

  SvaraRadera
 132. Allt är så sorgligt men ändå en så fin bok.
  Jag blir varm i hjärtat men tårarna rinner
  Tänker på er
  Kram Jenny salomon

  SvaraRadera
 133. En fantastisk bok med vackra bilder. Jag var själv i Tildes situation som barn och en bok som denna hade varit till stor hjälp för mig och min familj. Kram till er båda

  SvaraRadera
 134. Vilken fantastisk berättelse och vilka fina bilder det var till den. Tyckte den förklarade det "svåra" på ett bra sätt. En sådan här bok kan nog hjälpa många barn som förlorar en förälder eller annan närstående i sjukdom.
  En massa kramar till Dig och Tilde!

  SvaraRadera
 135. En otroligt fint skriven bok!
  Lilla Tilda har mitt i den stora sorgen efter mamma, en enorm lycka i att ha en pappa som du, Henrik!
  Önskar att många "icke närvarande", alltså pappor som ej bryr sig, skulle ta lärdom av dina texter.
  Var rädda om er du o Tilda! Önskar er allt gott!
  Kram en mamma/mormor

  SvaraRadera
 136. Lisbeth W Möller29 april 2010 12:46

  Jag kom in genom en länk.Vilken fantastisk bok Den förklarade ju allt på ettt mjukt o fint sätt så ett barn kan förstå Vilken styrka att ha gjort den och Vilken duktig illustratör för att bara vara 11 år.Jag säger oxå Har du styrka så publicera den.Den är kanon.
  Tänker på er i er svåra stund Och vilken fantastisk pappa Tilde har. Kram

  SvaraRadera
 137. Den är så bra!
  Du är en otroligt klok man!
  bilderna är så fina!
  Alla mina tankar till Er!
  Anna Karlsson

  SvaraRadera
 138. Fantastiskt underbar bok och vilka illustrationer, kan inte fatta att dem är gjorda utav en 11-åring. Snälla SNälla låt inte denna bok bara "stanna" här på bloggen - det är den alldeles för bra för. Min man gick bort i somras 09 endast 38 år vi har 3 barn tillsammans den minsta 8 år den äldsta 17 alla tre har läst din bok och från minst till störst har det varit ett hummande gillande under läsningen och min åttaåring avslutade med att säga kolla mamma precis såhär var det kan jag ta med denna till skolan?? Så snälla Henrik återigen låt inte denna fantastiska bok-berättelse-saga stanna här. Du är fantastisk med orden och en enorm tillgång för Tilda, så stolt Anna måste vara, men du!!! Glöm inte bort dig själv du måste få tiden till din sorg också. Massa kramar till er båda.

  SvaraRadera
 139. Hej. Jag har följt er familj på bloggen under långtid och beundrat vilken fantastisk familj ni är och hur mycket kärlek ni har till varandra. Jag har många gånger funderat på att skriva något då jag inte tycker att någon ska behöva uppleva all den smärta ni fått ta emot. Jag har dock aldrig riktigt vetat vad jag skulle skriva och tänkt att det inte spelar någon roll för er om jag skriver något. Men efter att ha läst sagan du har skrivit, kan jag inte göra annat än att berätta hur imponerad jag är av dig! Jag är så imponerad över vilken fantastisk pappa och man du verkar vara, hur du klarar av att få något så otroligt svårt och komplext att bli så gripbart. Jag tycker att du någon gång ska försöka få boken publicerad, då jag tror att den hade kunnat göra stor skillnad för många.

  Detta blev en lång kommentar, men tänk om alla människor kunde vara som dig! /Malin

  SvaraRadera
 140. Tack Henrik! :) Varma kramar till dig och din dotter och en önskan om en lugn och fin Valborg/första maj.

  SvaraRadera
 141. Vilken fantastisk saga och vilka fantastiska bilder. Tilda hade inte kunnat få en bättre pappa och Anna inte en bättre man
  Kram
  Susanne

  SvaraRadera
 142. Helt fantastiskt, jag blir alldeles rörd av det du gör för Tilda. Hon är lyckligt lottad som har dig kvar i livet och du hjälper henne att komma ihåg hur fin hennes mamma var.

  Ta hand om varann!

  Emma

  SvaraRadera
 143. Oj så himla fin er saga var! Illustrationerna är fantastiska. Tänk att en nioåring kan rita så där. Texten är också fantastisk. Tilda har tur som har en sådan pappa som dig och jag önskar att hon hade sin mamma kvar i livet. Men när hon inte har det, så tycker jag att det du skrivit; att mamma kan vara som en låtsaskompis, låter så bra. Då kan Tilda alltid prata med mamma... Gud va ledsamt det är :(

  Ta hand om varandra!

  SvaraRadera
 144. Oj vilken läsning... det värker i hela kroppen, i hjärtat och överallt... tårarna trillar... Vilken styrka du måste ha som kan skriva något sånt här! Och vilken fantastisk gåva till din dotter, för sannerligen är det så att man via sagor når fram till barn på ett sätt som annars inte riktigt går.

  Jag vet att du redan fått detta råd, försök få det här publicerat! Men ta det lugnt, allt har sin tid... Och när du har ork och lust så fundera på att publicera Sagan om den trasiga mamman.


  Många kramar

  /Emy

  SvaraRadera
 145. Hej!
  Jag har följt bloggen och är så oerhört ledsen för eran skull. Jag beklagar er sorg av hela mitt hjärta.
  Sagan var fantastisk fin och skulle nog kunna hjälpa många barn med sorg.
  Jag försöker skicka många goda, värmande tankar till både dig och Tilda och hoppas att ni mår bra, trots allt som har hänt.
  Kramar!

  SvaraRadera
 146. Hej!
  Det var en fantastiskt bra saga. Jag hoppas verkligen att du försöker få den publicerad (det lär lyckas). Tror att jag kommer få läsa den själv för min tvååring snart då hennes mormor är på väg att dö i cancer.

  Hälsningar från en förskollärare som snart förlorat sina båda föräldrar...

  SvaraRadera
 147. Det är jätte fint! Och du har kommit på ett väldigt bra sätt att förklara för barn om döden. Min morbror dog för ca 1 år sedan och han hade två små flickor, och vi anhöriga tyckte det var väldigt svårt då att förklara för flickorna vad som hade hänt med deras pappa. Detta var ett väldigt bra sätt. Jag hoppas att din boken kommer tryckas och finnas att köpa, då ska jag köpa en till dessa två flickor så de kan förstå lite mer om döden!! Och om det finns en himmel som Eran Anna är i just nu, så är hon nog väldigt rörd för allt ni gör för henne, det är jätte fint!

  SvaraRadera
 148. En helt fantastisk bok och superbra bilder.
  Vet att Anna är stolt över dej.

  Karro

  SvaraRadera
 149. Så fint. Så klokt. Så bra för er båda.
  Och för många fler, om du publicerar, för det gör du väl? Via stort förlag eller print on demand. Vill du ha hjälp med kontakt så hör av dig. www.jeskommunikation.blogspot.com

  Sörj och kramas, men framör allt lev väl!
  Godnattkram från en tillfrisknande mamma till två prinsar

  SvaraRadera
 150. Underbart! Berättelsen och illustrationerna är så perfekta!
  Ta hand om er!

  SvaraRadera
 151. Den dagen boken publiceras (för det hoppas jag den gör) så ska jag köpa den direkt!
  Många kramar till dig och Tilda!
  / Carolina Axwald

  SvaraRadera
 152. Oj vad fint! Måste vara svårt även för dig att läsa för henne utan att börja gråta.

  Ta hand om er!

  SvaraRadera
 153. Vilken fin bok. Hoppas den publiseras. Den kan nog hjälpa många, och vika underbara bilder. Var rädda om varann.

  SvaraRadera
 154. Vilken fantastisk bok! Henrik, du har en otrolig gåva att utrycka dig och det hade ju Anna också! Känner er bara genom bloggen som berört mycket. Ta väl hand om varandra du och Tilda! PS Kusinens teckningar är helt underbara!

  SvaraRadera
 155. Vilken jätte fin bok, så duktig du har varit. Vilken tur att du och Tilda har varandra, bara på sättet du skriver så märker man att du är en alldeles underbar pappa.

  Stora varma kramar till dig och Tilda

  SvaraRadera
 156. Jättefin bok! Håller med övriga om att du borde försöka få den publicerad.

  Vilken fantastisk pappa du är.
  Önskar dig och Tilda allt gott!
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 157. Åh så fint och sorgligt ! Bästa pappan !

  SvaraRadera
 158. Herregud Henrik, vad fint du har skrivit för din älskade Tilda. Tårarna rinner när jag läser. Varifrån får du din styrka?? Jag tror att din Tilda kommer att bli en trygg och stark kvinna tack vare att hon har en så fantastiskt fin Pappa vid sin sida. Hon får en så bra hjälp att ta sig igenom detta som bara tänkas kan. Du är ju otrolig. Alla kramar i världen till dig! Cecilia

  SvaraRadera
 159. Oj vilken fantastiskt bra saga du skrivit och jag hoppas du funderar på att ge ut den i bokform?
  Jag tror verkligen den skulle vara till mkt hjälp för andra barn!!
  Du säger att de "ger" oss denna. Innebär det att det är okej att länka till den?
  För jag skulle så gärna vilja sprida den!!
  Jag avvaktar ngr dgr om du skriver ngt men sen länkar jag för att få andra att läsa.

  Önskar så att det bara ska gå framåt för er nu där humöret succesivt kan byggas upp igen.

  Stor varm kram!!!

  SvaraRadera
 160. Fantastiskt! / Lotta i Uppland

  SvaraRadera
 161. Vilken underbar pappa Tilda har..
  Fantastikt fint skrivet..
  Kram Maria..

  SvaraRadera
 162. Hamnade på er sida av en slump.
  Tårarna har flödat när jag följt eran resa.
  Underbara Anna som har en lika underbar familj.
  Fantastisk "saga" du skrivit, som säkert kan hjälpa många andra i er situation.
  Var nu rädda om varandra och er pusselbit.
  Många kramar
  Christina

  SvaraRadera
 163. Hej.
  Gud vilken vacker och bra saga och så fantastiska bilder - så duktig tjej som målat dem och så ung.
  Ska läsa denna saga för min 5 åriga tjej i kväll spm har mycket tankar om tiden efter döden då min farfar precis dött och hon ville inte / vågade inte riktigt förlja med på begravningen. Du är en fantastisk pappa och jag önskar både dig och Tilda alla lycka i framtiden.
  Kramar från Ulrika

  SvaraRadera
 164. Så klokt - jag är djupt inponerad att Du Hnrik mitt i din egen sorg klarar av att vara en så klok och förståndig pappa. Det måste vara din och Annas stora kärlek till varandra som gör att Du orkar Nu. Att skriva av sig sina känslor det är en enormt bra psykolog - att "se hur man tänker..." Härligt att höra hur mån du är om Tilda. Ni två kommer att bli enormt starka tillsammans i framtiden!
  Önsakr er Allt gott och tack för att Du delar med dig till oss alla som hälsar på i ER blogg -
  Det betyder mycket att läsa om andra som haft "otur" i livet.
  Kämpa på kramar i från "läsare i från Uppsala"

  SvaraRadera
 165. Vilken otroligt fin och bra bok. Ärlig och varm. Tänker på er!

  SvaraRadera
 166. Henrik,
  Vilken fantastisk saga du har skrivit till Tilda. Så rak, ärlig och pedagogisk. Jag är säker på att flera familjer skulle ha stor nytta av den och jag hoppas att något förlag är villig att publicera den. (Om du vill, förstås.) Illustrationerna är underbara de med - vilken begåvad kusin Tilda har.

  Tänker på er och hoppas att er fortsatta resa genom sorgen ska bli så bra som möjligt.

  SvaraRadera
 167. En helt underbar saga om än med ett tragisk ämne och slut. Den berörde mig in i det innersta och jag tror som fler här att den borde bli publicerad så andra "Tildor" kan få förklarat för sig om de "trasiga kropparna".

  Otroligt pedagogiskt skrivet och man andas verkligen värme och kärlek hos dig Henrik till Tilda och till din bortgångna fru Anna.

  Önskar dig och Tilda allt gott i framtiden.
  Lisa (en medsyster till din Anna)

  SvaraRadera
 168. Glömde ju ge den blott 11-åriga tösen beröm för såååå underbara illustrationer!! Otroligt begåvad!

  SvaraRadera
 169. Hej!

  Vilken otroligt fin och personlig bok du skrivit. Fantastiskt gripande bilder också! Jag håller med de andra som skrivit att du borde försöka få den publicerad. Tror inte att det skulle vara svårt nämligen! Önskar er en mysig vår, kämpa på! Du som pappa verkar vara så stark!

  Kram till er!

  SvaraRadera
 170. Vilken underbar bok du skrivit om din älskade fru och Thildes mamma! Det jag inte funnit ord på efter att min son Charlie omkom, blev så självklart nu. Dina ord har tröstat och hjälpt mig framåt ett syeg, och jag är övertygad om att de även gjort och kommer att göra det hos många, många flera.
  Varma kramar Lotta

  SvaraRadera
 171. Tack snälla för att du delar med dig !
  Din saga var otroligt berörande och av fantastisk kvalitet. Blir säkerligen publicerad om du bara vill detta själv. Förstår att din omsorg går helhjärtat till din dotter men glöm inte bort dig själv i denna svåra stund. Hoppas du får det stöd du behöver när vardagen kommer, det är du sannerligen värd. Kram till er båda !

  SvaraRadera
 172. Ditt inlägg och Sagan om den trasiga mamman gjorde mig oerhört berörd. Vilken fantastisk pappa Tilda har! Det du ger henne idag är en gåva hon kommer bära med sig som en trygghet i livet.

  SvaraRadera
 173. så oerhört bra!
  ni är ett bra team, du och Tilda. Och med "låtsaskompis" Anna som vakar över er.

  /Kapybaran

  SvaraRadera
 174. Helt fantastiskt vacker saga(verklighet)...finner inga mer ord...

  kramar till er!

  SvaraRadera
 175. Vilket fantastiskt sätt att förklara något så komplicerat!
  Hoppas detta sätt kan hjälpa andra!
  Det är något oerhört viktigt du gjort för Tilda -och många andra också. Även för de som inte själva drabbas av sjukdomen i sig.

  Kämpa på nu!

  Många kramar Mariette

  SvaraRadera
 176. Jag har aldrig läst något som berör så djupt. Helt otroligt. Och vilka fina bilder, vilken duktig 11-åring. Jag sitter vid datorn och gråter, tänker på att livet kan vara så härligt och döden så grym. Jag önskar er allt gott som världen kan ge.

  SvaraRadera
 177. Underbart! Hoppas du får den publicerad, jag köper den direkt.

  Tack

  SvaraRadera
 178. Så fantaskikt bra! Så oerhört vackert och bra skrivet och vilka fina bilder!!!
  Hoppas du kan få den utgiven! Så många "trasiga" människor det finns som inte finner ord att förklara...

  SvaraRadera
 179. Jag tror jag slutade andas för ett ögonblick - boken till Tilda är så otroligt gripande i sin djupa sorg och smärta men med så begripliga ord och vilka jättefina bilder!!
  Jag kan inte föreställa mig hur svårt det måste vara att förlora sitt livs kärlek.. Mina ord räcker inte till.
  Tilda måste vara en fantastisk gåva! :)
  Boken kommer nog hjälpa henne en del för att bearbeta och förstå smärtan, saknaden och kärleken efter mamma. Så välskrivet, enkelt men ändå så genomtänkt och värdefullt.
  Jag tror som många andra skrivit, att boken kan vara ett oumbärligt hjälpmedel och stöd till andra i liknande situationer - även när det handlar om psykisk sjukdom vilket är vanligare än man tror. Hoppas att boken kan tryckas - med ditt medgivande förstås! Tänk vad många som kan bli hjälpta och få stöd av denna jättefina bok. (Fast jag förstår att den är skriven för Tilda.)
  Tack för att du delat med dig utav dina erfarenheter, tankar och känslor i allt det svåra ni gått igenom. Oerhört starkt av dig att tänka så mycket och kärleksfullt på Tildas framtid i din svåra tid av stor sorg och förlust. Styrkekramar till er!!!!! /Jenny

  SvaraRadera
 180. Nu gråter jag. Så vackert och samtidigt så fruktansvärt. Fantastisk bok och så söta teckningar. Jag tänker på er fast vi aldrig träffats. Kramar /Elisabet

  SvaraRadera
 181. Vilken otroligt fin saga du har skrivit åt Tilda! Den tror jag att hon kommer ha glädje av i många år framöver.

  SvaraRadera
 182. Så himla fin! Du måste vara en fantastisk pappa som fixar en sådan här sak för din dotter trots din egen sorg. Styrkekramar till er båda.

  SvaraRadera
 183. Heeeeeeeeeeelt fantastiskt!!!!
  Vilken otrolig människa du är!! Du ska definitivt försöka få den publicerad, inget bolag kan säga nej till detta!!
  All kraft och styrka till dig i fortsättningen fina människa!!!

  SvaraRadera
 184. Hej Henrik!
  Jag känner dig inte men har av din pappa blivit tipsad om att läsa Annas blogg. Nu har jag gjort det och blivit djupt tagen.
  En sådan bra idé att skriva en saga till lilla Tilda. Bra beskrivet av dig och ett bra verktyg för Tilda i framtiden.
  Jag önskar er två all LYCKA i framtiden!!
  //Ingrid Gunnsjövägen 3 Bergshamra

  SvaraRadera
 185. Vilken fantastisk saga, så pedagogisk och klok! Vilken tur att Tilda valde just dej till pappa, du är verkligen en riktig förebild!
  Jag önskar er varmt lycka till framöver!
  /Caroline

  SvaraRadera
 186. Makalöst fint skrivet. Sorgligt, vackert och pedagogiskt, allt på en enda gång. Tack för att du delar med dig du fina pappa till lilla Tilda. Tror att Anna ler i sin himmel,
  Mvh
  Anna

  SvaraRadera
 187. FANTASTISKT FINT, RÖRANDE OCH SÅ KLOK OCH FIN SAGA!!!!

  Anna är stolt när hon "ser" Er två för det gör hon, VARJE dag!!!

  Kram Eva

  SvaraRadera
 188. underbar berättelse. SE till att få den utgiven. den behövs för alla små barn som drabbas av samma sak. och illustrationerna höll ju världsklass.

  SvaraRadera
 189. Finner inga ord,,,,vilken fantastisk man du är ,lyckliga Tilda som har dig till Pappa ,,och Anna som fick den bästa av man då hon levde !!!
  Hoppas din bok kommer ut ,och den blir succe ska du se
  Kram Yvonna

  SvaraRadera
 190. Helt otroligt bra och väl formulerat . Jobbar själv som förskollärare o blir imponerad av ditt sätt att beskriva o förklara för din dotter.
  Sagan borde ges ut för att kunna delas med andra i liknade situationer.
  Jag kommer att "låna" en del av dina ord. Hoppas att det är ok.
  Må väl.

  SvaraRadera
 191. Vilken otroligt vacker saga, så fint beskriver den allt det som är så svårt, så svårt. Tack för att du delar med dig av den och dina tankar. Allt gott till dig och Tilda.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
 192. Vilken fantastiskt fin bok! Jag blev så rörd av den. Ett otroligt fint sätt att förmedla ngt så abstrakt för ett barn, som döden faktiskt är. För dem och egentligen för oss alla?

  Stor kram till er

  SvaraRadera
 193. Henrik!
  Jag har läst här ett bra tag nu men är tyvärr urdålig på att kommentera. Boken är fantastisk och du borde dela med dig av den! Kanske ett samarbete med Cancerfonden, där intäkterna kan gå till Cancerforskning?
  Tilda skulle bli oerhört stolt över sin pappa i framtiden, det är jag övertygad om.

  Ta hand om Er
  Kramar Linda W

  SvaraRadera
 194. wow säger jag bara.
  Fick en kommentar idag av en arbetskamrat till mig av en viss orsak.
  - Du är en vardagshjälte.
  Och det är vad jag vill säga till dig nu.
  - Du är en vardagshjälte.
  Din dotter kommer klara sig bra som har dig till pappa.
  Många Kramar Inkan o Ligan

  SvaraRadera
 195. Jag tror inte, utan är ÖVERTYGAD om att du är en fantastisk pappa åt eran dotter! Att du orkar författa denna underbara bok trots din egna sorg, så tidigt dessutom. Av största omtanke för lilla Tilda! Makalöst, jag hade själv nog aldrig besuttit en sådan styrka tror jag. Beundransvärt!

  Säger som "alla andra", få den publicerad eller utgiven! Alla kommentarer här (och även reaktioner hos dem som INTE kommenterat) tyder ju på att den berör och det på ett positivt sätt! All världens lycka till er, det kommer att gå fint. Vissa dagar faller man ner, men upp kommer man likväl! Kram!

  SvaraRadera
 196. Så helt underbar =) Man blir varm i hjärtat när man läser Kram på er

  SvaraRadera
 197. Vilken otrolig gåva du har givit Tilda. Du förstår det va?

  SvaraRadera
 198. Vilken fantastisk sak att göra! En bra bearbetning i sorgen och en mycket bra och fin minnesbild till Tilda att bära med sig hela livet! En fantastisk bra bok som framförhåller det man gärna säkert inte vill prata om. Jag tycker att du skriver oerhört bra. Mycket pedagogiskt! Hoppas att ni mår bra efter omständigheterna! Styrkekramar från norr! /Melissa

  SvaraRadera
 199. Till en underbar flicka som visar hur läkandet av en sorg kan gå till och till hennes pappa som visar en väg för läkandet. Ni har gjort min dag gladare och ljusare. Krama varandra, glöm aldrig men lev gott med minnet! Hoppas att pappa också fått något att leva efter...
  Carolina Cancertjejer

  SvaraRadera

Kommentera jättegärna!!

Om du inte har egen webb-sida väljer du Kommentera som: "Namn/webbadress" i menyn nedan. Därefter kan du fylla i endast namn och/eller e-mail innan du skickar kommentaren.

Kram Anna