torsdag 24 december 2009

Värkande God Jul

Det slår mig att jag under senaste året trots dubbla doser cellgift, strålning, operationer etc. faktiskt inte känt mig speciellt sjuk. Förutom alla sorts biverkningar av cytostatikan drabbades jag bl a av influensa, vinterkräksjukan och infektion i en visdomstand. Men allt har varit ganska snabbt övergående eller åtminstone lättbehandlat med medicin.

Jag har aldrig tidigare upplevt hur det är att ha kronisk värk. Förrän nu. Det verkar som om jag har kommit in i någon negativ spiral, där nervsmärtan i armarna orsakar spänningar i axlar och rygg. Och när den ena värken släpper tar den andra vid. Som en lång, lång förlossningsvärk som aldrig tar slut. Tidigare idag var jag ute och promenerade. Då släppte det tillfälligt. Annars har det enda som lindrar lite varit att ligga helt stilla med brännheta vetekuddar tryckta direkt mot de onda armarna. Och så kan man ju inte leva sitt liv. Nu har jag petat i mig lite fler morfintabletter i lite tätare intervall än ordinerat. Det funkar hyfsat mot värken. Men gör mig supertrött, illamående och salongsberusad. Ja ja allt är bättre än plågande nervsmärta.

Hursomhelst är det inte bara jag som varit sjuk den här veckan. Lilla trollungen har varit jätteförkyld och haft feber, med både ögoninfektion och öroninflammation. Skillnaden mellan mig och henne är att min energi helt går åt till att ha ont, medan hon verkar kurera sig bäst genom att hoppa jämfota runt lägenheten och sjunga julsånger. Hon är en 5-stjärnig liten enmansshow som fullkomligt gödslar med nya lustiga fraser. Hon är redan en väldigt bestämd liten dam och ett av favorituttrycken är ”..tyvärr inte…”, gärna i kombination med ”Tilda vill inte”. Samtidigt är hon den mest empatiska lilla unge. När mamma har ont kryper hon upp i sängen frågar: ”Hur gick det? Hur gick det?”. Sen klappar hon mig på kinden och säger ”Såja, såja, såja” medan hon blåser lite på det onda. ”Så! Nu blev det bättre” . Sen springer hon iväg till leksakerna igen. Och ikväll kommer det att finnas en leksaksdoktorsväska i ett av alla paket som ligger under granen. Imorrn kommer jag förmodligen att få behandling med både leksaks-stetoskop och träsprutor. Vem vet? Det kanske hjälper?! Nu ska morbror Erik ”gå ner till kiosken och köpa tidningen” … och sen kommer tomten.

Vi önskar er alla en jättefin julhelg.
Ta hand om varandra och
njut av alla mysiga stunder.


En särskilt varm tanke till min vän Vesna och hennes Peter som efter en mycket komplicerad förlossning blivit föräldrar till en liten Gabriel.

80 kommentarer:

 1. God Jul och grattis till er nygifta!

  SvaraRadera
 2. Sweet Nibblets sager Hanna Montana jag tror att din lilla husdoktor kommer att fa dig att ma gott imorgon med sin lilla doktorslada!

  SvaraRadera
 3. Hoppas ni får njuta av Julen hela familjen och det är bättre att knapra oxycontin och oxynorm än att plågas. (vet av egen erfarenhet)
  Julkram från Elisabeth

  SvaraRadera
 4. Marie (marie.jarl@hotmail.com)25 december 2009 11:39

  Grattis till Er nygifta! Fint kort!
  God fortsättning och tack för en bra blogg!
  Jag beundrar att du orkar/vill dela med dig av dina erfarenheter.
  Jag följer din blogg pga att jag har en cancersjuk släkting. Vill lära mig mer. Det är svårt att vet hur man ska stötta, vad man ska säga/göra.
  Må så bra du kan! Krama dina nära och kära.
  mvh Marie

  SvaraRadera
 5. Jag hoppas att ni har haft en underbar julafton och att ni får en fortsatt härlig jul!

  Önskar dig och din familj allt gott!

  Önskar din värk släpper.

  Varm kram från Susanna

  SvaraRadera
 6. Önskar er en God Jul o Gott nytt år,
  David&Mariana

  SvaraRadera
 7. En varm julhälsning från Östergötland! Började följa din blogg efter tips från min vän Susanne som skriver i sin blogg http://susanneplus.blogg.se/
  Kram
  Camilla

  SvaraRadera
 8. Önskar Er en God fortsättning!
  Många varma kramar från Söderhamn <3

  SvaraRadera
 9. Hej Anna! Jag träffade Annette häromdagen som berättade hur du har haft det under de senaste åren. Gick in här och läste om ditt liv och blir imponerad av hur du orkar vara så positiv mitt i allt orättvist. Grattis till ett underbart bröllop och till en familj som inte går av för hackor;) Många kramar från din gamla brevkompis Lisa i Ämtervik.

  SvaraRadera
 10. God fortsättning på Julen Anna, hälsa hela fina familjen detsamma!
  Tänker mycket på dej och skickar massa styrke kramar till dej!
  Karola

  SvaraRadera
 11. God Jul fantastiska människa, njut av de dina :-)

  SvaraRadera
 12. Så fin på bröllopsdagen, glädjer mig så att du fått bli fru! Hoppas att lilla doktorn har kunnat rå på värken din med sitt nya doktorskit. God Jul på er hela fina familjen!
  /Caroline

  SvaraRadera
 13. Hallå! Barnen bakar pepparkakor. Typ en halv cm tjocka grisar, bockar, gummor och gubbar med en eller ett par ben kort ligger framför mig på plåten. Det blir nog gott!! Hur som helst är det ju kul och degen var ju i varjefall god. Hoppas ni trots din värk har det bra hemma i Bi-fors. Hör av er när ni kommer hem. Kanske kan vi ha en kombinerad pulka- och pysselkväll hemma hos oss. Hälsa billingarna.

  Kramar från Bentzers

  SvaraRadera
 14. Hoppas du blivit ordentligt behandlad av Tilda nu :-) Smärta sägs ju lindras av skratt!
  Ha en riktigt mysig fortsättning på julen!
  Kramar från Carina och Sini

  SvaraRadera
 15. En god fortsättning önskar även familjen Jongeling! Majken har använt julklappspulkan några gånger (bebisvariant), men redan visat tydligt att en snow-racer hade varit mer uppskattat (sådant hittar man nämligen på mina föräldrars välfyllda vind). Får väl göra rum för den också :-)

  Vad skönt att du blir ompysslad av Tilda (om än korta stunder i taget). Tur att knappa tvååringar är så underhållande som de är! Märker hur man har igen lite av det man själv gett ("ingen fara dockan, det blir bra"). Värt att komma ihåg när man är på dåligt humör, saker man säger då memoreras nog också, för att spelas upp vid lämpligt (eller olämpligt) tillfälle.

  Många vinterkramar till dig, och ett gott nytt år! Hoppas att värken din avtar snarast.

  /Helena

  SvaraRadera
 16. Grattis till giftermål! You both look smashing! Önskar att din smärta viker hädan. Nu! Bort! Försvinn! Lämna omedelbart Anna ifred!. Läser din blogg, beundrar dig, ber för dig och önskar så att 2010 blir långt snällare mot dig än 2009.

  Vänligen,
  Johanna

  SvaraRadera
 17. Sofía (s-javert@hotmail.com)27 december 2009 19:43

  HEJ ANNA! Vet inte om mitt sms nått dig! Vill bara säga att jag ber till Jesus för dig! I min familj och hos nära vänner har vi fått se flera helande detta året! Så det finns hopp!
  Grattis till din fina familj!
  Kram från din klassare Sofia

  SvaraRadera
 18. Hej Anna, jag tar så gärna fram din sida och tittar igen och igen på ert bröllopsfoto. Det är så vackert!
  Hoppas du får mycket glädje dessa helgdagar TROTS din värk och att doktorerna snart hittar ett sätt som kan få den att försvinna.
  Stor kram till dig från Karin

  SvaraRadera
 19. Anna - hoppas ni fick den finaste av jular. Det är så ofattbart det ni går igenom, du och din lilla familj. Jag önskar så att din smärta på något sätt lindras!

  Kram i natten,

  Claudia Wörmann

  SvaraRadera
 20. Hej Anna!

  Jag fick höra av min mamma att du hade börjat blogga, så jag gick in och läste här idag. Vilken jättefin och rörande blogg du har gjort! Det är som du skriver att "morgondagen är ett oskrivet blad" för oss alla, men ibland känns livet hemskt orättvist. Jag och min familj vill skicka våra varmaste kramar! Vi tänker på dig, hälsa din familj och Gott nytt år! Styrkekramar från kusinen Marit

  SvaraRadera
 21. Anna, God Jul i efterskott och all lycka och välgang pa det nya aret! När jag läste vad du skrev om värken och vetekuddarna kom jag att tänka pa en sak: Det finns elektriska bäddmadrasser (en tunn sak som man lägger mellan madrassen och lakanet) som värmer jättebra. Vi har en stuga utanför Lissabon, nära den brusande Atlanten, och under vinterhalvaret maste man använda dessa fina uppfinningar för att "torka ur" sängen innan man lägger sig,annars är allt fuktigt. Kanske vore ngt för dig? Kram fr Anna i Lissabon!

  SvaraRadera
 22. Christian Hjort28 december 2009 19:31

  God jul och ännu bättre fortsättning! Hoppas tomten kom med en specielpresent som gör allt lite bättre. Stort grattis till er båda. Jul som nygifta är inte så dåligt. :)

  Stor kram CHristian

  SvaraRadera
 23. Mycket kärlek till dig. Hoppas att du får hjälp med armsmärtorna snart.

  SvaraRadera
 24. Fin blogg och gripande livsöde! Hoppas att du blir bättre och att smärtan och cancern släpper taget!
  Bless! Inna

  SvaraRadera
 25. Hej! Jag har just hittat din blogg (fick den rekommenderad av en vän). Du verkar vara en helt fantastisk människa! Min lilla brorsdotter kämpade mot cancern (ewing sarkom) förra året och klarade att gå till sin första skoldag i höstas. Jag vill sända dig och din familj massor av varma kramar. Nu ska jag läsa vidare här hos dig. Kram Alexandra

  SvaraRadera
 26. God forsättning !!! Hoppas att det nya året medför mirakel mot smärta och annan bajs :) Och underbart att få vara FRU! (är lite avis!). STORA kramar från Götet

  SvaraRadera
 27. Anna,
  Hoppas att Du och de Dina har haft en skön stärkande Julefrid. Med hopp om att smärtan har lindrats. Du är en riktig fighter! Vik hädan förbaskade smärta. Ta hand om dig hela tiden. Än mer Styrka & Stor varm kram till dig. // Kicki från ön.

  SvaraRadera
 28. En sådan nervsmärta kan ingen förstå som inte haft det. Jag har själv det och när det slår till blir man helt ofokuserad och styrd av den. Allt jag testat pga olika snälla tips har sällan hjälpt. Det enda som lindrat är så heta vetekuddar som avleder värken, samt en kräm/liniment som heter "set´n me free" som jag smörjer längs smärtorna. Även mediciner tryptizol eller epilepsimedicin har hjälpt ngt. Morfinet har tagit bort förnimmelsen av smärtan som jag upplever men bara gjort mig illamående och inte mig själv. Nu måste väl du kanske äta morfin ändå, men hör om man kan sätta in tryptizol.....Gud vad jag känner för dig du fina människa.

  SvaraRadera
 29. GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

  Önskar dig och din familj all lycka som finns på denna jord under 2010.

  Kram,
  Annika

  SvaraRadera
 30. Puss på dig Anna och ett riktigt kraftfullt Gott Nytt År till dig och din fina familj!
  Kram
  Carina fd Mäklarsamfundet
  numer Arbetsförmedlingen

  SvaraRadera
 31. Vill skicka alla krafter vi har till dig inför det nya året! Vi önskar och tror att 2010 blir miraklernas år. Hoppas du och din fina familj får en mysig nyårsafton. Massor av Kramar från Anna K med familj

  SvaraRadera
 32. Hej! Vill bara önska dig och din familj ett riktigt Gott Nytt År. Hoppas att det blir ett år med mirakel. Kramar från Madde på sommarvägen

  SvaraRadera
 33. Hej Anna hoppas din nyårskväll blir lugn och mysig utan för mycket värk och annat elände...
  kram Helena W Bifors

  SvaraRadera
 34. Vill bara titta in och önska er den bästa nyårsaftonen nånsin. Och det bästa nyåret förstås. Tänker mycket på er.
  Varm kram från Sjöändan!
  Busan

  SvaraRadera
 35. Hej vännen,

  vill önska dig och Henrik och lilla Tilda ett Gott Nytt 2010 och att det nya året för med sig mycket lycka för er lilla familj.

  Kram Vesna

  SvaraRadera
 36. Hej!
  Vill önska er god fortsättning! Fantastiskt fint bröllopskort!!! Tänk att du kan se så vacker och strålande ut, trots att du har en så eländig sjukdom...

  Hoppas att du orkade att fira in det nya året utan allt för mycket värk.

  SvaraRadera
 37. Hej Vännen!

  Jag älskar att du kan se ljusglimtar även då det är mörkt! Förstår att det måste göra jätte ont om du av alla måste ligga till sängs...du brukar ju aldrig vara stilla..

  Tusen miljoner nyårsfyrverkeriet till dig.

  Lotta S

  SvaraRadera
 38. Hej Anna!

  Måste kännas väldigt bra att bli ompysslad av en alldeles egen doktor! Hoppas att du har haft en fin jul och nyårshelg. Jag önskar dig gott nytt år och många kramar!

  Kram

  Per F

  SvaraRadera
 39. 1000 kramar till dej med familj.. du och din familj är otroligt beundrandsvärda... KRAM

  SvaraRadera
 40. Anna, Jag tänker på dig och undrar hur du har det? Jag hoppas att lilla trollungens väska kunde blåsa bort det onda! Kram från Jenny

  SvaraRadera
 41. Pernilla Skogland4 januari 2010 20:53

  Hej Anna! Hur mår du? Tänker mycket på dig,kram Pernilla

  SvaraRadera
 42. Hoppas allt är ok.
  Saknar att du inte skriver men det finns säkert anledning
  Kram

  SvaraRadera
 43. Skickar massor av nyårskramar till dej vännen!
  tänker på dej
  Karola

  SvaraRadera
 44. Blev så glad för det fina kortet, mamma och pappa också! Hoppas, hoppas att nya året har givit dig några dagar av lugn och inte mer värk. Du finns i våra tankar! Varma Kramar Fam Karlefjärd

  SvaraRadera
 45. Hej Anna.
  Det är snart 2 veckor snart du eller Henrik skrev på bloggen och jag förstår om det har varit mycket annat att tänka på. Hoppas att du fått slippa din plågsamma värk och att du, Henrik och Tilda har fått en underbar jul- och nyårshelg.
  Stor bamsekram till er alla!

  //Carina

  SvaraRadera
 46. Önskar dig och din familj en riktigt god fortsättning, värkfri och med mycket kärlek...
  Antar att din lilla tjej fixar läkarrollen med bravur. Skickade massor med energi och värme med tomten som jag hoppas han överlämnade speciellt till dig:-)
  Stora kramar din vän Eva Sunding

  SvaraRadera
 47. Hoppas att du och din familj har haft en någorlunda jul- och nyårhelg. Tänker på dig och kollar in här på bloggen då och då.
  Kram,
  Mia

  SvaraRadera
 48. Åh, vad berörd jag blev när jag landade i din blogg. Så stark du är! Och vad viktigt att du delar med dig till andra om din situation. Du är en inspirationskälla om Livet! varma tankar och mycket ljus och kraft till dig!

  SvaraRadera
 49. Anna!
  Tänker mycket på dej, hur mår du?
  Styrkekramar i massor Anna

  SvaraRadera
 50. Hur går det för er??

  SvaraRadera
 51. Tänker så ofta på dig Anna, tittar in här nästan varje dag. Önskar dig och din familj allt gott! Kram, Joy

  SvaraRadera
 52. Benita i Finland7 januari 2010 20:51

  Hej Anna!
  Jättefin blogg som jag tittar in till ofta. Är orolig att du inte mår bra, då du inte skriver.
  Men hoppas det inte är så i alla fall.Kram från Finland

  SvaraRadera
 53. Hoppas att du mår bättre nu! Många tänker på dig och din familj,
  Ayla

  SvaraRadera
 54. Är in här varje dag och hoppas det ska finnas ett nytt inlägg från Dej, börjar bli orolig att Du inte mår bra.
  Kram

  SvaraRadera
 55. en särskilt varm hälsning just till dig - hela tiden.
  Magdalena

  SvaraRadera
 56. Anna,
  jag hoppas snart få se ett nytt inlägg från dig. Jag hoppas, hoppas att du mår bättre och att din bloggfrånvaro beror på att du är upptagen med att njuta av livet.
  Styrkekramar,
  Catharina

  SvaraRadera
 57. Petra Nordwall8 januari 2010 08:14

  Hej Anna !

  Tänker på dig hela tiden och hoppas att värken inte tagit överhand utan att du kan njuta lite av dagarna. Här i Dalsland är det fantastiskt att bara sitta och titta ut på all snö och alla träd som är otroligt fina och vita.

  Ta hand om dig!

  Många kramar
  Petra Nordwall

  SvaraRadera
 58. Stor kram till er alla 3!

  Maria med familj

  SvaraRadera
 59. Hoppas som alla andra att frånvaron beror på att du är med din familj och mår bra. Hoppas smärtan är i schack.

  Kram

  SvaraRadera
 60. Hej Anna,
  Jag tänker på er och hoppas att ni haft en skön ledighet.
  Jag, liksom de andra här ovan, tittar ofta in för att se hur det står till och håller tummarna till max för att du kurerar dig järnet!
  Kramar från ett snorkallt men mycket vackert Örebro

  SvaraRadera
 61. Hej Anna,

  Jag tänker på dig ofta ofta. Har hört att du har det kämpigt, all kraft och läkning önskar jag dig!

  /Mia

  SvaraRadera
 62. Du kan väl skriva något! Vi blir oroliga för dig, bara en liten rad!
  Hur som helst så hoppas jag att du mår bättre.
  Kram Frida

  SvaraRadera
 63. All styrka till dig & din familj.

  SvaraRadera
 64. Hej Anna

  Som så många andra undrar jag hur du mår samtidigt som jag vet att du har annat att göra än att uppdatera oss. MEN om du helt plötsligt skulle få tid över så snälla, dra några rader. Tänker på dig ofta

  Kram Lotta Vimmelmamman

  SvaraRadera
 65. Hej

  Är inne och tittar till din blogg ofta och tänker på dig....Kram

  SvaraRadera
 66. Tänker precis som alla de andra. Jag kollar in ofta för att se om du skrivit något. Jag hoppas verkligen att du mår så bra du kan under omständigheterna.

  kram

  SvaraRadera
 67. Jag tänker på dig! All styrka till er! Kram från Jenny

  SvaraRadera
 68. Hej Anna!
  Jag hoppas av hela mitt hjärta att du har haft ett bra nyårsfirande. Att all värk gav vika för ett ögonblick så du kunde fira in de nya året smärtfri och full av hopp. Nytt år, nya möjligheter,tänker på er! kramar Bettan

  SvaraRadera
 69. STYRKA till er! Läste att det behövdes det nu hos en annan bloggskrivare...Hoppas du orkar och kan uppdatera snart eller om någon annan kan göra det åt dig. Vi är många som tänker på dig/er. KRAM!

  SvaraRadera
 70. Tänker så mycket på dig och undrar hur du har det! Hoppas att du snart orkar skriva några rader här eller på forumet!
  Styrkekramar Helena

  SvaraRadera
 71. Det är samma här Anna, tänker på dig hela tiden och undrar hur du har det.

  Kramar i massor till dig!

  Cecilia Green

  SvaraRadera
 72. Tänker så på dig och familjen

  stor varm kram/Sara

  SvaraRadera
 73. Anneli Haugeneset12 januari 2010 11:21

  Hej Anna!
  Hoppas att är bra med dig och din lilla familj!

  Styrke kramar/ Anneli

  SvaraRadera
 74. Hej!
  Nu har det gått lång tid utan mer info här inne... Även om jag inte har en aning om vem du är, så blir jag bekymrad över frånvaron av inlägg...?

  Hoppas att du inte har allt för ont och att du använder tiden till roliga saker som du orkar med att göra.

  SvaraRadera
 75. God jul och grattis till giftermålet lite sådär i efterskott...

  Stora kramar,

  Märit

  SvaraRadera
 76. Kära Anna! Alla tankar är hos dej idag. Vet att du mår skit....Vi finns runt dej i våra tankar och hoppas på snabb lindring. Cancertjejerna/Anna

  SvaraRadera
 77. Hej, Anna!
  Hoppas att allt är bra med dig och familjen, Grattis till bröllopet! Jag brukar ibland titta in här hos dig, tycker om din blogg du skriver bra. Ha det så bra du kan... hälsningar Mia

  SvaraRadera
 78. Du är aå bäst Anna, och jag vill att du blir nåt stort,även om du nu är sjuk. Författare kankse? Ja din blogg är värd att vårda i många år framöver. Du kommer att bli rik!
  Bästa o finaste hälsningarna till dig gumman.
  Cia

  SvaraRadera
 79. Fantastiska du..! Jag hoppas du vinner över sjukdomen som härjar dig. Mina innerligaste varma tankar går till dig och din familj just nu.
  Kram Linda

  SvaraRadera

Kommentera jättegärna!!

Om du inte har egen webb-sida väljer du Kommentera som: "Namn/webbadress" i menyn nedan. Därefter kan du fylla i endast namn och/eller e-mail innan du skickar kommentaren.

Kram Anna